18 Nisan 2016 Pazartesi

TATLILAR

ANASAYFA

MALATYA YÖRESİNE AİT BAŞLICA TATLILAR VE TARİFLERİ

KAYMAKLI HAVUÇ TATLISI


* 6 adet havuç,
* 1 su bardağı toz şeker,
* 1 paket petibör bisküvi,
* 1 paket vanilya,
* 1 su bardağı kaymak,
* 1 su bardağı hindistan cevizi.
Havuçları öncelikle kazıyın ve yıkayın. Sonra rendenin iri tarafı ile rendeleyin.Rendelenen havuçları teflon tavaya alın. Üzerine toz şekeri dökün ve kısık ateşte havucu kavurmaya çalışın.Havuçlar suyunu salıp tekrar çekene kadar havuçları pişirin.Ocağın altını kapatın. Bisküvileri rondodan geçirin.Bisküviler ile vanilyayı sotelenen havucun içine dökün ve iyice karıştırın.Karışımdan parçalar koparın, yuvarlayın, bol hindistan cevizine bulayın  ve sonra da bu topları servis tabağına dizin.Topların üzerinde çukurlar açın, içine bir miktar kaymak koyun ve servis yapın.

KAYMAKLI İRMİK TATLISI

* 1 paket irmik,
* 200 gr tereyağı,
* 4 su bardağı süt,
* 2 su bardağı toz şeker,
* 80 gram dolmalık fıstık,
* 1 paket vanilin,
* 200 gram kaymak.
Derin bir tencerede tereyağını eritin ve içinde 1-2 dakika fıstıkları kavurun. Arkasından irmiği ekleyin. Ocağın atını kısın ve irmiği rengi hafif koyulaşıncaya kadar devamlı karıştırarak kavurun.Başka bir tencereye süt ile toz şekeri koyun ve kaynatın.Kavurduğunuz irmiğe, sıcak şekerli sütü, yavaş, yavaş,dökün ve hızlıca karıştırın.Üzerine vanilini de ekleyin. İrmik sütü tamamen alıncaya kadar karıştırmaya devam edin.Ocağın altını kapatın. Tencerenin üzerine kağıt havlu koyup kapağını kapatın. Bu şekilde 10-15 dakika dinlendirin. Artık helvanız hazır olmuştur.Helva, biraz soğuduktan sonra,  komposto kasesinin yarısına irmik helvasını koyun ve kaşıkla bastırın. Üzerine kaymak koyun. Tekrar üzerine helva koyup yine kaşıkla bastırın.Tatlıyı, tatlı tabağına ters çevirin ve servis yapın.

SULTANPARE TATLISI
* 1 çay bardağı yoğurt,
* 1 paket vanilya,
* 1 paket kabartma tozu,
* 125 gram tereyağı veya margarin, (oda sıcaklığında)
* 1 adet yumurta, (akı içine sarısı üzerine)
* Aldığı kadar un.
Tatlının önce şerbetini hazırlayın ve soğumaya bırakın.Hamur kabına, irmik, sıvı yağı, yoğurt, vanilya, margarin ve yumurta akını koyun ve iyice karıştırın.Kabartma tozunu una karıştırın ve unu azar azar ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun.Hamurdan küçük parçalar koparın ve yuvarlayın. Ortalarına fındık yerleştirin ve fırın tepsisine aralıklı yerleştirin.Üzerlerine yumurta sarısı sürün.Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üstleri kızarana kadar pişirin.Fırından çıkardığınız tatlının üzerine soğuk şerbeti dökün. Tatlıların yönünü değiştirerek şerbeti iyice çekmesini sağlayın.Tatlılar, şerbeti çekip soğuduktan sonra, tatlıların üzerine kaymak, kaymağın üzerine de tarçın serperek servis yapabilirsiniz.

PORTAKALLI REVANİ


* 4 yumurta,
4 kahve fincanı un,
* 4 kahve fincanı şeker,
4 kahve fincanı yoğurt,
* 4 kahve fincanı irmik,
2 kahve fincanı sıvıyağ,
2 kahve fincanı portakal suyu,
1 paket kabartma tozu,
* 1 portakal kabuğu rendesi.
Öncelikle tatlının şerbeti hazırlanır. Bunun için, şeker ve su kaynatılır. Kaynayan karışıma, limon suyu, portakal suyu ve portakal rendesi ilave edilerek soğumaya bırakılır.Tatlının keki için, geniş bir kasede yumurta ile şeker çırpılır. Üzerine diğer malzemeler sırası ile eklenir ve pütür kalmaması için çok iyi çırpılır.Hamur, yağlanmış dikdörtgen borcama dökülür.Önceden 170 derecede ısıtılmış fırına borcam konur ve fırının kapağını açılmadan yaklaşık 25 dakika pişirilir.Fırından çıkan kek biraz ılıdıktan sonra üzerine soğuk şerbet dökülür.Dinlenen tatlının üzerine hindistan cevizi serpilir ve servis yapılır.

SÜTLAÇ 



  • 1 lt süt
  • 2 çay bardağı pirinç
  • 1 litre su
  • 3 yemek kaşığı pirinç unu
  • 1,5 -2 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt
  • tarçın
Sütlaç yapmak için öncelikle pirinci yıkayıp su ile ateşe koyun. Pirinçler uzayıp suyu çekene kadar kaynatın, soğuk sütü ekleyin. 1-2 defa karıştırıp, kaynamasını bekleyin. Bu arada bir kasede pirinç ununu 1 su bardağı soğuk süt ile ezin. Tencerede kaynamakta olan sütten 1-2 kepçe alıp kaseye ekleyin. (pirinç unu ılınmış olmalı). Pirinç ununu tencereye ekleyin, ara sıra karıştırarak 10 dakika kadar pişirin. Toz şekeri ilave edip karıştırın ve 1-2 taşım kaynatın.
Sütlacı kaselere paylaştırın. Soğuyunca sütlaçların üzerlerine tarçın serperek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder