18 Nisan 2016 Pazartesi

YEMEKLER

ANASAYFA

MALATYA YÖRESİNE AİT BAŞLICA YEMEKLER VE TARİFLERİ


FIRINDA TAVUK  / MALATYA USULÜ




Malzemeler

10 parça tavuk pirzola
2,5 yemek kaşığı domates salçası
2 diş sarımsak
Pul biber
Karabiber
1 çay kaşığı Dağ Kekiği
Tuz
Sıvı yağ
6 Yemek Kaşığı Yoğurt
2 Yemek Kaşığı Sirke

Bir kaseye salçayı,dövülmüş sarımsağı,baharatları,tuzu,yoğurdu,sirkeyi ve yağı koyup güzelce karıştıralım.2-3 saat bekletelim terbiyelenmesi için Malgalda yapacaksanız 1 gün bekletirseniz iyi olur tuzu sonra atarsınız.Ardından tavuk pirzolaları fırın poşetine koyalım.Üzerine hazırladığımız sosu dökelim.Poşetin ağzını kapatalım ve sosla harmanlanıncaya kadar sallayalım.Poşetin üzerinde bir kaç tane delik açalım.Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirelim.Yanında kızamış patates ve pirinç pilavı veya bulgur pilavıyla servis yapın.


ET KIZARTMA 

Malzemeler:

- 2 kg kemikli et(kuzu budundan) 
- 3 adet soğan (ince doğranmış)
- 3-4 yemek kaşığı salça
- 125 gr margarin
- 1 kutu yoğurt 
- karabiber, tuz

Margarini ılıtıp, yumuşatın. Bütün malzemeyi bir kapta karıştırın ve etlere iyice yedirin. Sıvanmış et parçalarını tencereye koyun ve artan malzemeyi etlerin üzerlerine dökün. Ağır ateşte kendi suyunu çekene kadar pişirin. İki bardak su ilave edin, malzemeler suyu çekinceye dek pişirin. Yanında pilav ile servis yapın.


ABUZER GIFFARİ KEBABI



Malzemeler
1 kg yağsız kıyma (içine 200 gr kuyruk yağı veya yağlı alırsanız kuyruk koymaya gerek yok)
İçine yeterince köfte baharatı ve kekik ( 2 diş  sarmısak)
4 iri kuru soğan
8 adet normal domates


Soğanları parçalamadan kurşun kalem çapında orta boy aluminyum folyo üzerine boş yer kalmayacak şekilde yerleştirin.Kıyma ve baharatları yoğurup soğanın üzerine iki kurşun kalem kalınlığında , kenarlara çıkmayacak ve boşluk kalmayacak şekilde sıvayın.Domatesleride üzerine boşluk kalmayacak şekilde yerleştirin.Açık ekmek yapan yerlerde ateşten uzak yerde karıştırmadan pişirtin domatesler piştikten sonra pişmesi tamamdır. Afiyet olsun.


MALATYA KÜLBASTI KEBABI



Malzeme

1 kg. dana bonfile (iç)
1 adet domates
1 baş sarımsak
1 yemek kaşığı biber salçası
Zeytinyağı
Kuru nane, karabiber, tuz
Pul biber


Dana bonfile kuşbaşındak az büyük halinde kesilir. Muşta ile dövülerek yastık Domates ve sarımsak ezilir. Biber salçası, pul biber, zeytinyağı, nane, karabiber, ezilmiş domates ve sarımsak karıştırılır ve et ile terbiyelenir.1 gün bekletilir. Terbiyelenen şişlere takılarak pişirilir.İsterseniz ürerine tereyağı gezdirilir. 


MALATYA CİĞER KIYMA TAVA





Malazemeler 
1 kilo kuzu ciğer
200 gr kuyruk yağı (ikisi bereber kıyma yapılacak)
4 tane normal soğan
Ayçiçek yağı soğanı kavuracak kadar
Pul biber(isteğe göre)  ve 7 türlü baharat(3 yemek kaşığı)


Soğanları doğrayıp ayçiçek yağında pembe olana kadar kavur.Ciğeri üstüne boşalt.Baharatları koy ve kısık ateşte kıyma rengini alana kadar pişir.Tavanın çiğerin üstünü geçecek şekilde su doldur.1 saat suyunu çeken kadar pişir.Somun ekmek arasına kıymayı sererek ve suyuna bandırıp ikram yapınız afiyet olsun.


MALATYA KUZU İNCİGELELİK




İncik eti 
Domates 
Yeşil biber 
Salça-su-kekik
Koyun, kuzu ve keçinin bacak etlerine incik denir. Kemikli olarak salçalı suda haşlanır. Haşlama esnasında suyu çektirilir, tereyağında kızartılır. Közlenmiş biber, domatesle ve kekik serpiler servis yapılır. 

Not: Malatya'da Haşlama işlemi için toprak kaplar tercih edilir.



LAHMACUN / MALATYA YÖRESİ





1 Kg orta yağlı kıyma
3-4 yemek kaşığı çekilmiş kuyruk yağı
2 pates
4-5 tane kuru soğan
2-3 tane yeşil biber
1 fincan sıvıyağ
4-5 diş sarmısak
3-4 tane domates veya 3 yemek kaşığı domates-biber salçası
maydanoz
tuz-pul biber -karabiber
Kıymayı-Kuyruk yağını-sıvı yağı-yemeklik doğranmış kuru soğan-rendelenmiş patates ince kıyılmış yeşil biber ve maydanoz-salça veya domates-doğaranmı veya ezilmiş sarmısak -baharatlar ve tuz bir tepside yoğurun.Kıyma hamurun üzerine sürüldüğü zaman top top olmayacak şekilde yuğurunEğer katı ise domates suyu veya su ile az gevşetin.Hazırlana karışımı mahalle fırınına gönderin.Malatya pidesi kıyması bol pidesisinin kalın olması ile ayrı bir lezzeti vardır.


YEŞİL ERİKLİ KABAK DOLMASI





1 kg kabak 
300 gr yağlı kıyma
1 çay kaşığı pirinç
1 baş kuru soğan
1 avuç ekşi yeşil erik
1.5 yemek kaşığı toz şeker
ve ya dut pekmezi
1 demet dereotu
4 kaşık sıvıyağ veya tereyağı
1 tane domates tuz karabiber

Kabakları kazıyıp yıkayın.Üç parmak kalınlığında kesip içlerinin biraz kalınca oyrak tereyağında kızartın.Diğer Taraftan geniş bir kaba yemeklik doğranmış soğan,yıkanmış pirinç,tuz karabiber,kıyılmıi dereotunu,ufak doğranmış domates ve iki yemek kaşığı yağ koyarak yoğurun.Kabaklaın dip kısmına içden bire erik koyup çok fazla bastırmdan iç harcı doldurun.Çapı çok geniş olmayan tencereye tek sıra halinde dik bir şekilde yan yana dizin.Arada kalan boşluklara erikleri yerleştirin.Üzerine sıcak suda eritilmiş erik eşkisi ve tuz koyup baskı altında kısık ateşte pişirin.Kabaklar yumuşayıp pirinçler uzyınca yemek pişmiş demektir.Baskıyı kaldırıp üzerine toz şekeri veya sulandırılmış dut pekmezini grezdirin.Bir iki taşım kaynadıktan sonra ateşten alın.Demlendikten sonra ılıkl olarak servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder